Sarus Hastane Bilgi Sistemleri
Microsoft .net teknolojisi altyapısı ile TÜBİTAK tarafından desteklenen ve tamamen kendi AR-GE mutfağımızda geliştirdiğimiz Sarus, Türkiye’nin ve bölgenin ilk %100 web tabanlı hastane bilgi sistemidir. Çok katmanlı mimarîsi ve XML web servisleri ile geliştirilen tüm hastane süreçlerine entegre olan Sarus, tüm web tarayıcıları ile çalışır. Ayrıca günümüz teknolojilerinin en önemli araçlarından olan mobil uygulamalardan IOS ve Android platformlarında da başarılı bir şekilde çalışmaktadır. Bütün bunlara ek olarak Sarus, hastanelerin tıbbî, idarî ve malî süreçlerinin tamamında çok etkin bir şekilde çalışarak hastane süreçlerinde verimliliği de artırmaktadır.
Sağlık bilgi sistemlerinde uygulanan dijital dönüşüm; hastane bilgi sisteminde kullanıcıların kayıtlarının dijital olmasının yanı sıra hastane süreçlerinin daha kontrollü, daha hızlı ve daha verimli bir şekilde işletilmesini sağlamıştır. Bu kapsamda aşağıda paylaştığımız bazı uygulamalarımız ile hizmet verdiğimiz hastanelerimiz sadece kağıtsız hastane sürecine geçmemiş; hızlı, güvenli ve verimli sağlık tesislerine de dönüşmüştür. Bu kapsamda hastanelerimizde uyguladığımız bazı modüllerimizi alt başlıklar hâlinde aşağıda detaylandırdık.
Karar Destek Sistemleri
Klinik Karar Destek Sistemi, Sağlık Bilgi Sisteminin doktor ile ilgili alanlarının yanı sıra hemşire ve yardımcı sağlık personellerinin yönlendirilmesi için de aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, düşme riski bulunan bir hastanın düşme skalası formu doldurulmuş ve puan olarak 9 (yüksek risk) sonucu ortaya çıkmıştır. Bu durumda karar destek süreci devreye girer ve hemşire bakım planı otomatik olarak Sarus üzerinde hastaya yapılması gereken işlemler için gerekli yönlendirmeyi yapar. Aynı zamanda bu uyarılar Hemşire Asistan ekranında da otomatik olarak simgelerle gösterilir.
Hemşire Asistan Ekranları
Klinikte çalışan hemşirelerin çalışma işleyişini oldukça kolaylaştıran ve Himss süreçlerinden bağımsız olarak dijital dönüşüm kapsamında geliştirdiğimiz bu ekran sayesinde; görevli hemşire Hastane Bilgi Sisteminde oturum bile açmadan yetkili olduğu servisteki hastalara planlanan tüm görevleri görebilmektedir. Bu ekrandaki tüm uyarı ve simgeler Sarus’un genel yapısında olduğu gibi yazılım geliştirmeye gerek kalmadan sahada da düzenlenebilir.
Akıllı E-Order Sistemleri
Hasta E-Order süreçleri ile hastalara uygulanacak olan tedavi süreçleri Himss 7 kapsamında 5 doğrulama metoduna göre çalışmaktadır. Doktor E-Order verme aşamasında ilaç bilgisinin E-Order geçmişini görebilir, muadil-etken madde yönlendirmesini aynı ekranda sürdürebilir. Kendisi için uygun tedavi ve E-Order şablonlarını da kolay ve hızlı bir şekilde tamamlayabilir.
E-Order, e-imza ile entegre bir şekilde çalışmaktadır.
Klinik Portal Yapısı
Daha hızlı ve daha yeni bir mimarîyle tasarlanan tüm tıbbî modüller Klinik Portal arayüzünde birleştirildi. Klinik Portal yapısı ile tek arayüzde tüm süreç yönetilebilmektedir. Rol ve yetki bazlı özellikleri ile tüm kullanıcılar pek çok fonksiyon ve ekranı kendi taleplerine göre değiştirebilmektedir.
Sarus Mobil Uygulaması
Yeni nesil yazılım platformunda geliştirilen Sarus Mobil Uygulaması ile çok kolay ve hızlı bir şekilde; Kapalı Devre İlaç Sistemi, Anne Sütü Takip Modülü, E–Order Sistemi, Doktor İşlemleri, Hemşirelik İşlemleri, Tetkik İstem ve Takip gibi tüm tıbbî süreçler gerçekleşmektedir. Android ve IOS uyumlu tablet ve telefonlarda uyumlu bir şekilde çalışmaktadır.
Özel Sağlık Bilgisi
Yeni nesil yazılım platformunda geliştirilen Özel Sağlık Bilgisi uygulaması ile her hastaya özel, sağlık bilgilerinin kaydedildiği bir yapı oluşturduk. Bu alanlara kaydedilen veriler (kalp pili, stent, alerji uyarıları, kronik rahatsızlıklar vs.) Sarus Klinik Karar Desteği ile entegre bir şekilde çalışmaktadır. Tüm kullanıcılara uyarı ve yönlendirmeler otomatik olarak yapılmaktadır.
Kan Tranfüzyon Süreci
Kan Bankası modülüne tamamen entegre olarak çalışan bu uygulamamızla hastaya uygulanacak olan kan ürünü takibi yapılmaktadır. Himss süreçleri gereği 5 doğrulama metoduna göre geliştirdiğimiz bu yazılım ile kan transfüzyonu çok daha verimli ve kontrollü olarak yapılmaktadır. Ayrıca yazılımımız hastaya bağlı olan vital cihazlar ile de tamamen entegre bir şekilde çalışmaktadır.
Acil Durum Senaryosu
Himss 7 süreçleri gereği özel olarak geliştirdiğimiz bu modül ile hastanede oluşabilecek en kötü durumlarda bile oluşturulan verilerin lokalde bulunan bilgisayarlar aracılığıyla sisteme güvenli bir şekilde kaydedilmesini sağlıyoruz. Bu şekilde en kötü felaket senaryosunda bile lokalde yazılan verilerin Sarus’ta kayıtlı olmasını sağlıyoruz.